spstyrzyniec@wp.pl
ul. Dworska 29 a
21-500 Biała Podlaska
833435843
795521063

Uczniowie kl. I- III już wiedzą, że należy się zdrowo odżywiać, jeść urozmaicone posiłki oraz zażywać dużo ruchu na świeżym powietrzu. Sami przygotowywali drugie śniadanie, które z ochotą zajadali. To była bardzo kolorowa i smakowita lekcja.

Zdrowa kanapka powinna być stałym elementem zdrowej diety. W końcu kanapki często jemy na śniadanie czy na kolację. Kanapkę bierzemy także do szkoły. Dlatego warto zadbać, by znalazły się w niej wartościowe produkty.
Z czego powinna się składać zdrowa kanapka dowiedzieli się uczniowie klas I- III, wypróbowali pomysły na zdrowe kanapki w trakcie zajęć wykorzystując: warzywa, tłuszcze, produkty mleczne, produkty pełnoziarniste, produkty białkowe odzwierzęce, wędliny i wyroby mięsne.

Klasy I-III promując zdrowe odżywianie  podjęły wielkie wyzwanie pod hasłem „Robimy pyszne i zdrowe kanapki”. W czwartek 18.02.2021 r. uczniowie przygotowali kanapki.

Dzieci przyniosły do szkoły potrzebne produkty. Po starannym umyciu rączek i przygotowaniu stanowisk wszyscy razem zabrali się do pracy.

Można śmiało powiedzieć, że dzieci zadanie wykonały doskonale. Kanapki nie tylko były smaczne, zdrowe, ale i pięknie ozdobione. Pamiętać należy, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie. I ta maksyma sprawdziła się tu doskonale, gdyż największe niejadki zjadały swoją porcję z apetytem.

To już kolejna próba kulinarna naszych małych pociech, które już wcześniej robiły sałatkę owocową. Dzieci przy robieniu kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków. Kanapki były bardzo kolorowe, zdrowe i pyszne. Dzieci wspólnie zjadły drugie śniadanie.