Sałatka owocowa

Dnia 20 października uczniowie klasy I i II w ramach zajęć technicznych przygotowywali sałatkę owocową. Dzieci dowiedziały się, dlaczego owoce są tak ważne w naszej diecie i dlaczego warto je jeść zamiast słodyczy. Przed przystąpieniem do pracy, przypomniane zostały zasady zdrowego odżywiania oraz zasady higieny. Po nałożeniu fartuszków, umyciu rąk i owoców, uczniowie przystąpili do obierania i krojenia produktów. Wychowawczyni czuwała nad bezpieczeństwem dzieci podczas używania noży. Dziewczynki przygotowały też pyszny, jogurtowy  sos do sałatki. Uczniowie zwracali uwagę nie tylko na walory smakowe, ale również na estetykę podania sałatki. Wszyscy zgodzili się, że taki smaczny posiłek to doskonała alternatywa na codzienny, zdrowy podwieczorek. Zajęcia sprawiły dzieciom dużo radości, a po sałatce zostało tylko wspomnienie.