Nasza szkoła po raz drugi włączyła się do Ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Wszyscy uczniowie 8 listopada wspólnie z wychowawcami przygotowywali zdrowe, kolorowe kanapki oraz dyskutowali, w jaki sposób każdy posiłek powinien być skomponowany i jakie zalety płyną ze zdrowego odżywiania.
12 ZASAD ZDROWEGO ODŻYWIANIA SIĘ DLA UCZNIÓW-WEDŁUG INSTYTUTU MATKI I DZIECKA
- Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
- Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
- Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
- Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
- Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
- Mięso, jaja czy ryby-możesz wybierać.
- Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.
- Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony.
- Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
- Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
- Dobrą wodą gaś pragnienie.
- Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.