Głównym inicjatorem wydarzeń planowanych na 21 marca był Samorząd Uczniowski. Pierwszego dnia wiosny każda klasa przyszła do szkoły przebrana w strój nawiązujący do owocu, który podczas spotkania miała przedstawić, jako godny uwagi ze względu na różne, zwłaszcza zdrowotne właściwości.
Dzieci z punktu przedszkolnego przedstawiły jabłko. Przedszkolaki z oddziału przedszkolnego poprzez montaż słowno-muzyczny opowiedziały o cennym bananie. Uczniowie klasy pierwszej zachęcały do jedzenia niezwykle zdrowych gruszek. Klasa druga i trzecia polecały walory smakowe, odżywcze i zdrowotne ananasa. Klasa czwarta i piąta przekonywały za pomocą zgromadzonych faktów, że bardzo ważne w naszej diecie są truskawki, a klasa szósta i siódma przygotowały plakat i prezentację multimedialną na temat szerokiej gamy korzyści wypływających z jedzenia pomarańczy.
Po uzyskaniu podbudowy teoretycznej na temat wyższości potraw owocowych nad innymi produktami spożywczymi odbyła się wspólna degustacja owoców. Z obserwacji wynika, że uczestnicy spotkania zostali przekonani do wzbogacania jadłospisu owocami , bo tace i talerze zostały opróżnione do czysta.
Powitaliśmy wiosnę inaczej niż zwykle: bezpiecznie, nietypowo, lekko, kolorowo i zdrowo.